Financiële leasing, financiële renting, klassieke financiering of zelfs langetermijnverhuur, er zijn heel wat manieren om een bedrijfswagen aan te schaffen. Maar wat zijn nu precies de verschillen? En belangrijker nog: welke optie past het best bij jouw bedrijf en situatie? Het grootste verschil zit in de boekhoudkundige verwerking. We zetten de voor- en nadelen van elk type financiering overzichtelijk op een rij.

 Maak een afspraak 

Hoe werkt zakelijk leasen?

Bij een financiële leasing huur je een wagen van een leasingmaatschappij, meestal voor een periode van 18 tot 60 maanden en met een vastgelegd maximum aantal kilometers. Aan het einde van het contract wordt doorgaans verwacht dat je de wagen aankoopt, vaak voor 3 tot 15% van de cataloguswaarde. Omdat je op termijn winst kan maken bij een doorverkoop, komt de wagen op de balans van je bedrijf te staan als actief. Jij bent dus economisch eigenaar, terwijl de leasingmaatschappij juridisch eigenaar blijft.

Omdat de leasewagen op je balans staat, beïnvloedt dit je solvabiliteit en kredietwaardigheid. Dat kan nadelig zijn als je binnenkort nog andere investeringen plant. Toch blijft financiële leasing interessant: je beschikt meteen over een wagen zonder dat je een groot kapitaal moet inzetten. Optioneel kan je ook onderhoud in het contract opnemen.

Voordelen 

  • Geen eigen kapitaalinvestering nodig
  • Lagere maandelijke vaste bedragen door eerste verhoogde huurprijs
  • Schrijf de maandelijkse huurprijs af in je eigen boekhouding
  • Aankoopoptie is vooraf vastgelegd

Nadelen 

  • Impact op balans en kredietwaardigheid 
  • Minder flexibiliteit bij veranderende bedrijfsbehoeften (je hangt tot 5 jaar 'vast')

Geschikt voor: bedrijven die eigenaarschap waarderen en bereid zijn een langetermijnverbintenis aan te gaan.

elektrische wagens

Hoe werkt operationele leasing?

Operationele leasing, of verhuur op lange termijn, is vrij gelijkaardig aan financiële renting. Het verschil is dat je kiest voor een all-in optie waarbij diensten als onderhoud, verzekeringen, banden, pechhulp, ... inbegrepen zijn in de maandelijkse huurprijs. Je hebt ook geen aankoopoptie op het einde van het contract.

Voordelen

  • Volledig ontzorgd wagenparkbeheer
  • Voorspelbare maandelijkse kosten 
  • Geen zorgen over onderhoud of verzekering 

Nadelen

  • Vaak duurder dan andere opties
  • Geen eigendom of aankoopoptie aan het einde 

Geschikt voor: bedrijven die volledige ontzorging zoeken en bereid zijn daarvoor te betalen.

Hoe werkt klassieke financiering?

Bij een klassieke financiering koop je een wagen meteen aan, meestal met een lening op 5 jaar. Je zal normaal ook een voorschot moeten betalen. Hier investeer je dus wel eigen kapitaal.

Voordelen 

  • Volledige controle en eigendom
  • Vasta maandelijkse afbetalingen
  • Aftrekbare interesten 
  • Mogelijkheid tot aanpassing en doorverkoop

Nadelen 

  • Hoge initiële investering 
  • Verantwoordelijk voor alle kosten en onderhoud 

Geschikt voor: bedrijven met voldoende kapitaal die volledige controle willen over hun wagenpark.

Q5-sportback-tfsi-e

Hoe werkt financiële renting?

Bij financiële renting huur je een wagen voor een periode van 18 tot 60 maanden, met een vooraf bepaald maximum aantal kilometers. In tegenstelling tot leasing is de aankoopoptie hier veel hoger – tussen 16 en 30% van de cataloguswaarde – waardoor men niet uitgaat van een aankoop aan het einde van het contract. De leasingmaatschappij blijft zowel juridisch als economisch eigenaar van het voertuig.

Dat betekent dat jij de wagen niet op je balans moet opnemen. De maandelijkse huurbedragen boek je gewoon als kosten, wat je kredietcapaciteit vrijwaart. Je kan bovendien kiezen voor een eerste verhoogde huurprijs en een hogere aankoopoptie, om zo je maandelijkse kosten te verlagen. Aangezien de wagen niet wordt afgeschreven op jouw balans, is een langere looptijd (meestal tussen 2 en 6 jaar) perfect mogelijk.

Voordelen 

  • Geen impact op de balans
  • Lagere maandelijkse vaste bedragen door eerste verhoogde huurprijs
  • Breng de maandelijkse huurfacturen in als onkosten
  • Aankoopoptie is vooraf vastgelegd

Nadelen

  • Vaak wat hogere maandlasten
  • Minder zekerheid over eigendom aan einde looptijd 

Geschikt voor: bedrijven die flexibiliteit zoeken en hun kredietcapaciteit willen behouden.

Meer weten over financieringsmogelijkheden en verzekeringen op maat?

 Ontdek financiering & verzekering 

Leasing of renting: hoe maak je de juiste keuze?

De juiste keuze hangt volledig af van de specifieke situatie van jouw bedrijf. Zo zal een middelgrote technologiestart-up met zo’n 50 werknemers wellicht eerder voor financiële renting kiezen. Dat biedt hen de flexibiliteit om snel op te schalen, beperkt de impact op de balans en laat toe om kapitaal te behouden voor hun kernactiviteiten.

Een gevestigd productiebedrijf met 500 werknemers opteert misschien eerder voor verhuur op lange termijn voor het grootste deel van hun vloot, aangevuld met enkele aangekochte elektrische voertuigen. Zo houden ze de kosten voorspelbaar, worden ze ontzorgd op vlak van beheer en onderhoud, en kunnen ze stap voor stap verduurzamen. Tegelijk profiteren ze van de fiscale voordelen die elektrische voertuigen bieden.

Is het tijd om nieuwe wagens aan te schaffen? Overweeg volgende factoren:

  1. Bedrijfssituatie: de grootte van je onderneming, groeiplannen en de aard van je activiteiten.
  2. Financiën: je cashflow, liquiditeit en investeringsstrategie. Hou rekening met fiscale en boekhoudkundige implicaties.
  3. Operationele behoeften: hoe flexibel moet je wagenpark zijn? En wat is voor jou de ideale contractduur?
  4. Kostenanalyse: vergelijk de Total Cost of Ownership van verschillende opties, inclusief restwaarde en onderhoudskosten.
  5. Toekomstperspectief: anticipeer op technologische ontwikkelingen en mogelijke marktveranderingen.

Krijg hulp van onze fleetexperts 

Niet zeker hoe je moet beginnen? Of liever professioneel advies? Onze experten staan voor je klaar, neem gerust contact op!

Krijg hulp van onze fleetexperts