Winterbanden
En waarom je ze moet vervangen in de winter.
Winterbanden zijn echt wel nodig om de volgende éénvoudige redenen : de dagen worden korter, donkerder en vooral kouder. Aanvriezende mist, sneeuw, ijzel en andere winterse weerfenomenen zorgen voor gladde wegen en dus met een hogere kans op slipgevaar. Velen vragen zich vaak af of winterbanden nog wel een noodzaak zijn, het antwoord hierop is dus wel degelijk : ja.
Veiliger Rijden in Onvoorspelbare Winters
De laatste jaren hebben we geen echte winter meer gehad wordt wel eens gezegd, maar niets is minder waar. Vriestemperaturen gaan niet altijd gepaard met duidelijke winterse neerslag. Voor sommigen lijkt het misschien niet meteen nodig, maar voor je eigen veiligheid en die van je passagiers is het een echte MUST om met winterbanden te rijden tijdens de winterperiode. Beter voorkomen dan genezen, toch?
Mijn banden zijn zo goed als nieuw: moet ik ze dan ook vervangen in de winter?
Velen denken dat ze met relatief nieuwe banden geen schrik moeten hebben van gladde wegen in de winter. Ze hebben helaas ongelijk.
Wat telt is niet zozeer de toestand van de weg, maar wel de temperatuur. Onder de 7°C verliest rubber van zomerbanden namelijk een deel van zijn soepelheid. Resultaat: het risico op aquaplaning wordt groter bij ijzel, regen of sneeuw en uw remafstand wordt langer. Wist u dat met winterbanden uw remafstand tot -20% korter is? Tegen 50 km/u op een nat wegdek betekent dat een verschil van meer dan 10 meter.
Plan tijdig je bandenwissel in
Je kan dus best een bandenwissel doorvoeren nog voor de grote koude eraan komt. Winterbanden hebben niet alleen andere groeven en lamellen, door de aangepaste samenstelling blijft hun rubber ook langer soepel. Dankzij hun vorm en de specifieke groeven wordt het water sneller afgevoerd, kan vuil niet samenklonteren en wordt compacte of smeltende sneeuw efficiënter weggewerkt. Daardoor hebben ze ook meer grip op ijs.
Welk type winterbanden moet je kiezen?
Elke band combineert verschillende eigenschappen en iedere fabrikant legt daarbij zijn eigen accenten. Bijvoorbeeld maximale grip voor sportief rijgedrag, minder rolweerstand voor een lager verbruik of een optimale afvoer van regenwater, enzovoort. Kies voor de band die het beste past bij jouw situatie en jouw wagen. En aarzel zeker niet om advies te vragen aan uw concessiehouder.
Waarom niet kiezen voor all-season banden? Da's toch makkelijker?
Iedere band heeft zo zijn karakteristieken: zijn basisstructuur, het contactoppervlak, de samenstelling van het rubber en zijn verhoudingen. Een all-seasonband is het resultaat van compromissen. Dat betekent ook minder sterke prestaties.
Winterwielenkit
Deze kit is eveneens een handige oplossing. Uw 4 winterbanden zijn al op de velgen geplaatst. Zo kunnen ze in 20 minuten vervangen worden. Uw zomerbanden blijven op hun velgen en worden bewaard tot de eerste lentedagen. Een complete winter- en zomerwielenkit voorkomt slijtage en betekent grote tijdwinst voor u bij de montage.
Rij niet met zomerbanden in de winter
Integendeel, behandel je zomerbanden met zorg. Rijden met zomerbanden in de winter doet ze sneller slijten. Wil je hun levensduur verlengen, gebruik ze dan alleen in het seizoen waarvoor ze bedoeld zijn: de zomer. Leg ze plat in de winter, zo behouden ze hun vorm. Zelf geen plek om deze te stockeren? Laat ze dan bij groep Thoen in het bandenhotel, waar ze onder de ideale omstandigheden voor jou bijgehouden worden